Nieuws/Binnenland
863121
Binnenland

Kabinet beperkt gaswinning tot de zomer

Tot 1 juli wordt er minder gas uit de Groningse bodem gehaald. Het kabinet beperkt de gaswinning het eerste halfjaar tot 16,5 miljard kuub gas. Daarna kan na nieuw onderzoek worden beslist of de gaskraan nog verder dicht moet of dat het eerder genomen besluit om in 2015 niet meer dan 39,4 miljard kuub gas te winnen, overeind blijft.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat maandag bekendgemaakt. Het is mogelijk dat er in juli wordt besloten tot een hoeveelheid van 35 miljard kuub, zei de minister. Dat is het niveau van de 'leveringszekerheid': de hoeveelheid die in elk geval nodig is om aan de verplichtingen te voldoen. Na 1 januari komt er wellicht een andere systematiek in beeld, waarbij het gemiddeld om 30 miljard kuub per jaar zou kunnen gaan.

Mocht de gaswinning dit jaar teruggaan naar 35 miljard kuub, dan kost dat circa 1 miljard euro, zei Kamp.

Eerder kondigde Kamp aan dat hij de gaswinning in het door aardbevingen getroffen gebied wilde verminderen van 42,5 miljard naar 39,4 miljard kuub.

Commissaris van de Koning Max van den Berg sprak van ,,een belangrijke eerste stap''. Dat je naar 30 miljard kuub terug zou kunnen gaan, is een belangrijk signaal, zei hij. Van den Berg heeft het gevoel dat er nu beter wordt geluisterd naar Groningen.