Nieuws/Binnenland
863132
Binnenland

'Wet aanscherpen na vrijspraak Syriëgangers'

CDA en PVV vinden dat de wet tegen jihadreizigers moet worden aangescherpt. Ze laten dat weten in reactie op de vrijspraak voor twee Arnhemmers die in augustus 2013 in Duitsland werden opgepakt, omdat ze van plan zouden zijn deel te nemen aan terroristische misdrijven in Syrië.

Voor CDA-Kamerlid Pieter Oskam ondersteunt de uitspraak de noodzaak van een verbod op uitreizen naar jihadistische gebieden. Hij hoopt dat het kabinet dat nu snel gaat invoeren.

'Jihadisten lachen ons uit'

PVV-leider Geert Wilders vindt de vrijspraak ongelooflijk. „Wat een land. Vrijgesproken met een kofferbak vol met bivakmutsen, legerbrillen, pakken en afscheidsbrieven, nadat beide heren vanwege sporten al hun enkelband af mochten doen van de rechter. Jihadisten lachen ons keihard uit. Dit bewijst de noodzaak van een snelle invoering van administratieve detentie waarbij je mensen bestuursrechtelijk kan vastzetten en van de straat halen als het strafrechtelijk niet lukt.''

De rechtbank in Arnhem oordeelde maandag dat er niet genoeg bewijs is om de twee Arnhemmers te veroordelen. Het Openbaar Ministerie, dat twee jaar cel had geëist, gaat in hoger beroep.