Nieuws/Binnenland
863161
Binnenland

Meer gemeenten willen compensatie gaswinning

De vier Oost-Groningse gemeenten Bellingwedde, Oldambt, Pekela en Veendam willen dat ook hun inwoners aanspraak kunnen maken op de zogenoemde compensatieregeling van het Rijk voor aardbevingsschade door gaswinning. Dat schrijven de burgemeesters van deze gemeenten in een brief aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Vorige maand is een akkoord gesloten tussen het Rijk, de provincie Groningen en de gemeenten Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, Slochteren, De Marne, Bedum en Winsum. Gedupeerde huiseigenaren uit deze zogenoemde kerngemeenten krijgen een vergoeding als er sprake is van schade door bevingen.

De schade moet minstens 1000 euro bedragen. De premie kan oplopen tot 4000 euro.

De burgemeesters stellen in hun brief dat ook de inwoners van hun gemeenten recht moeten hebben op deze compensatie. In de vier gemeenten zijn in totaal meer dan driehonderd schademeldingen binnengekomen.

Volgens de burgemeesters zijn de bevingen in het kerngebied rond Loppersum verminderd, omdat de gaskraan hier gedeeltelijk is dichtgedraaid. Maar dat leidde tot extra gaswinning in het zuidelijk deel van het gaswinningsgebied, waardoor er elders meer bevingen voorkomen, stellen de briefschrijvers.