Nieuws/Buitenland
863169
Buitenland

Elektricien Picasso voor heling voor rechter

De elektricien van de beroemde schilder Pablo Picasso staat dinsdag samen met zijn vrouw voor de rechter voor „heling van gestolen goederen”. In de garage bewaarde het echtpaar 271 kunstwerken die zij volgens de erfgenamen van de in 1973 overleden Spaanse schilder uit de laatste woning van Picasso in het Zuid-Franse Mougins hebben gestolen.

De rechtbank in Grasse heeft drie dagen voor de zaak uitgetrokken, meldt de nieuwssite 20minutes. Het gaat om 180 schilderijen en schetsen en een zakboekje met 91 tekeningen. Elektricien Pierre Le Guennec (75) en zijn vrouw Danielle (71) zeggen dat Jacqueline, de in 1986 overleden weduwe van Picasso, de werken aan hen heeft geschonken. „Uit dankbaarheid voor hun toewijding en door de banden van genegenheid die er waren ontstaan.”

Picasso's erfgenamen brengen daartegen in dat de kunstenaar gewoonlijk zijn handtekening zette op werken die hij schonk en bovendien nooit zo'n grote schenking heeft gedaan.

De zaak kwam aan het rollen, toen het echtpaar in september 2010 Claude Picasso vroeg de echtheid van de kunstwerken te erkennen. Claude is een van de vier kinderen van Picasso en beheerder van de nalatenschap van de kunstenaar. De erfgenamen erkennen de echtheid van de werken „maar twijfelen aan de manier waarop het echtpaar ze in bezit heeft gekregen”.