Nieuws
863183
Nieuws

Praat mee

"Kinderen vanaf 3 jaar naar school"

Als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt, gaan kinderen al op driejarige leeftijd naar school. Maar is het wel goed voor deze kinderen om al zo jong in de schoolbanken te zitten? En wat is de invloed op de ontwikkeling? VROUW.nl vroeg het aan opvoeddeskundige Marina van der Wal.

De verschillen in de samenleving worden steeds hardnekkiger. Om de kloof tussen de kansarme onderlaag en de bovenlaag te overbruggen, is het volgens Samson noodzakelijk dat kinderen eerder naar school gaan. Juist omdat kinderen niet-cognitieve vaardigheden volgens de PvdA-voorman al op zeer jonge leeftijd leren.

Kansarme kinderen

Opvoeddeskundige Marina van der Wal denkt dat dit niet de oplossing is voor het probleem. "Samson zal met deze regeling vooral kinderen bereiken die geen achterstand hebben. Omdat de ouders van deze kinderen ontwikkeling hoog in het vaandel hebben staan. De kinderen uit kansarme groepen bereikt hij op deze manier niet.

Deze kinderen, die bijvoorbeeld leven in achterstandswijken, hebben baat bij een welzijns- en jongerenwerker die ze leert hinkelen, overgooien en spelen met andere kinderen. Maar die ook ouders de helpende hand bieden bij het opvoeden van de kinderen.

Juist deze hulpverleners heeft Samson wegbezuinigt. Dat terwijl bijvoorbeeld het goed overgooien van een bal op jonge leeftijd ervoor zorgt dat kinderen op latere leeftijd de tafels beter uit hun hoofd kunnen leren. Dat ziet Samson over het hoofd", legt van der Wal uit.

Ouders

"Hij gaat zijn doel voorbij door kinderen al met drie jaar naar school te laten gaan. De vaardigheden waar hij het over heeft, leren kinderen namelijk al voordat ze drie verjaardagskaarsjes uitblazen. Voorlezen, liedjes zingen, spelen met mama, dat zijn de dingen die de ontwikkeling op gang helpen. Dat heeft niets met school te maken, maar alles met de ouders en de thuissituatie.

Natuurlijk zijn er ouders die hier tekortschieten. Voor deze kinderen zou de regeling van Samson een uitkomst zijn. Toch is het niet de oplossing voor het probleem. Het is hooguit een reparatie", vindt van der Wal.

Investeren

Dé oplossing volgens van der Wal? "Investeren in opvoedondersteuning. Bij deze ondersteuning wordt niet gekeken naar problemen, maar juist naar de ontwikkeling van kinderen én het ouderschap van ouders. Ontwikkelen is zo veel meer dan alleen rekenen en schrijven. En daar gaat Samson met deze regeling aan voorbij."

Hoe denken jullie hierover? Denken jullie dat het verstandig is om kinderen al met drie jaar naar school te laten gaan?

Praat mee!