Nieuws/Binnenland
863192
Binnenland

Kuzu en Öztürk willen af van 'allochtoon'

De termen 'allochtoon' en 'integratie' moeten verdwijnen. Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs moeten verplicht worden Chinees, Arabisch en Turks aan te bieden als keuzevak. Nederland moet Palestina erkennen. De overheid moet ruim baan bieden voor islamitisch onderwijs en voor imamopleidingen in Nederland.

Dat zijn enkele punten uit het manifest van de nieuwe politieke beweging 'Denk', opgericht door de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. De twee, van Turkse komaf, stapten enkele maanden terug uit de PvdA na een conflict over integratie. Sindsdien vormen ze een onafhankelijke fractie.

Slavernij

Nederland moet het koloniale verleden en de slavernij ook beter onder ogen zien, vinden Kuzu en Öztürk. Om begrip te kweken voor de tegenstanders van Zwarte Piet moet er een museum over het Nederlands slavernijverleden komen. Dat museum moet komen in het vroegere ministerie van Koloniën. In dit deel van het Tweede Kamergebouw zit nu de fractie van de PvdA, waar Kuzu en Oztürk in november met ruzie vertrokken.

Volgens de twee Kamerleden worden allochtonen „gecriminaliseerd”. „Deze groep heeft jarenlang van de politiek te horen gekregen een probleem te zijn, crimineel te zijn, terrorist te zijn. Terwijl het overgrote deel daar niets mee te maken heeft. Daardoor voelen zij zich tweederangsburgers. Omdat wij streven naar een democratische rechtstaat op basis van gelijkwaardigheid van ras en religie, schaffen wij de term 'allochtoon' en 'integratie' af”, zeiden ze maandag tegen nu.nl.

Immigranten

Nederlanders moeten volgens Kuzu en Öztürk onder ogen zien dat Nederland van oudsher een immigratieland is en onder andere Turkse en Marokkaanse immigranten hebben bijgedragen aan de welvaart en wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Om die reden moet in alle Nederlandse gemeenten een monument komen voor arbeidsmigratie, vinden zij.

Racismeregister

Ook willen zij een racismeregister in het leven roepen, waar uitingen van racisme worden geregistreerd. Wie op deze zwarte lijst terechtkomt, wordt het onmogelijk gemaakt om nog voor de overheid te werken.