Nieuws/Binnenland
863194
Binnenland

Ebola overleefd, en dan?

Spierpijn, haaruitval, angstaanvallen en zelfs blindheid; slechts een kleine greep uit de lijst met klachten waar ebola-overlevenden mee kampen. Zij die de strijd tegen de dodelijke ziekte wonnen, hebben de grootste moeite om hun dagelijkse leven weer op te pakken.

"Sinds ik werd ontslagen uit het ebolabehandelcentrum heb ik extreem pijn in mijn ogen", vertelt overlevende Romeo Doe (29) uit Liberia tegenover persbureau Reuters. De kleermaker verloor zeven familieleden aan het dodelijke virus. In november werd hij zelf genezen verklaard. "Maar vanaf dat moment zijn mijn ogen constant rood en pijnlijk", aldus de man.

Verklaring

Artsen in West-Afrika zien meer soortgelijke gevallen. Twee mensen die ebola overleefden zijn nu zelfs helemaal blind.

"We zien veel problemen met het gezichtsvermogen", legt Dr Margaret Nanyonga van de Wereldgezondheidsoragnisatie (WHO) uit. "Sommige mensen klagen over een vertroebeld zicht, terwijl de visie van anderen met de dag achteruit gaat. Daarnaast krijgen we ook meldingen van mensen die rondlopen met klachten als gehoorproblemen, pijn in de gewrichten, geheugenverlies, angstaanvallen en vrouwen die zijn gestopt met menstrueren. Grofweg zien we dat ongeveer de helft van de ebola-overlevenden kampt met een afnemende gezondheid."

Deskundigen hebben nog precieze geen verklaring voor het 'Post-Ebola Syndroom' gevonden. Dit komt vooral doordat ebola-uitbraken tot op heden erg zeldzaam waren en maar weinig mensen het virus overleefden. Er zijn wel vermoedens. Zo zou het kunnen dat overlevenden door de ebola-infectie meer kans lopen op auto-immuunziekten; een medische aandoening waardoor een extreem gestimuleerd immuunsysteem er niet in slaagt om gezonde weefsels te herkennen en het lichaam zichzelf als het ware aanvalt. Hier zal nog verder onderzoek naar moeten worden gedaan.

Volgens de jongste cijfers van de WHO heeft de ebola-epidemie 8981 levens geëist sinds de uitbraak in december 2013. In totaal zijn 22.495 mensen ziek geworden, vooral in Sierra Leone, Guinee en Liberia, maar ook in zes andere landen.