Nieuws/Binnenland
863198
Binnenland

Ongestelde man doet artsen versteld staan

Een 37-jarige zakenman uit het Britse Lancashire meldde zich bij de dokter omdat hij na een sekspartij bloed in zijn urine aantrof. Alle symptomen duidden op blaaskanker, maar uit een MRI-scan bleek iets heel anders; op de beelden zagen artsen een complete baarmoeder. Het bloed in de urine was afkomstig van zijn ongesteldheid.

"Sinds mijn achttiende tref ik af en toe bloed aan in mijn urine, maar artsen veegden het probleem altijd van tafel", vertelt de man, die zeer begrijpelijk anoniem wil blijven, tegenover The Sun.

Menopauze

Volgens artsen is de man al sinds zijn puberteit netjes eens in de vier weken ongesteld. In theorie zou hij zelfs zwanger kunnen raken omdat hij naast een baarmoeder ook eierstokken, eileiders en een baarmoederhals heeft.

De man bereidt zich momenteel voor op een ingreep om de baarmoeder uit zijn lijf te laten verwijderen. Volgens artsen is dit de beste manier om de aandoening te behandelen, maar ze sluiten niet uit dat na de operatie meteen de menopauze intreedt.

De onfortuinlijke man lijdt aan de zeer zeldzame aandoening persisterende-gang-van-Müller-syndroom (PMDS), waarbij de foetus niet goed reageert op bepaalde hormonen. Het syndroom is erg zeldzaam en wordt vaak opgemerkt in de vroege kindertijd of rond de puberteit. In zeer uitzonderlijke gevallen, zoals bij deze meneer, wordt het probleem pas later in het leven gediagnosticeerd.