Nieuws/Binnenland
863217
Binnenland

‘Undercoveragent in Limburgse corruptiezaak’

De opsporingsdiensten hebben in het onderzoek naar de van ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte verdachte rechercheur van de Limburgse politie gedurende langere tijd in het diepste geheim een undercoveragent ingezet. Dat bevestigen betrouwbare bronnen tegenover De Telegraaf.

Het onderzoek naar de verdachte agent Mike D. (37) uit Kerkrade, die op de afdeling districtsrecherche werkte, duurde een jaar voordat de speurders enkele weken geleden tot zijn arrestatie overgingen. D. zou zeer vertrouwelijke gegevens uit politiesystemen hebben doorgegeven aan derden. Ook zou hij volgens justitie hebben gesjoemeld met gewerkte uren.

De politie-infiltrant werd gedurende lange tijd ingezet om bewijs tegen de verdachten te kunnen verzamelen. Marijn Zuketto, raadsman van een tweede verdachte in deze zaak, geeft aan ,,inderdaad gehoord te hebben” van de inzet van een undercoveragent in de corruptieaffaire binnen het Limburgse politiekorps.

Infiltrant

,,Dit is heel interessant en komt maar weinig voor. Formeel kan ik het echter nog niet bevestigen want tot mijn grote ergernis heb ik nog geen stukken van deze zaak gekregen van het OM.” Peer Szymkowiak, advocaat van rechercheur Mike D., wil de inzet van een politie-infiltrant in deze zaak bevestigen noch ontkennen.

De voorlopige hechtenis van zijn cliënt, die op 20 januari werd gearresteerd door een zogeheten aanhoudingseenheid terwijl hij in zijn auto zat, is inmiddels met dertig dagen verlengd. ,,De reden hiervoor is dat er sprake zou zijn van recidivegevaar. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. De politiepas van cliënt is ingenomen dus formeel kan hij helemaal niks doen”, aldus Szymkowiak.

De andere gepakte verdachten in deze zaak, twee mannen (36 en 42 jaar) uit Kerkrade en Heerlen, zijn inmiddels op vrije voeten. Het onderzoek in deze zaak is nog in volle gang.