Nieuws/Binnenland
863230
Binnenland

Asscher begrijpt angst van moslims na Leiden

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken begrijpt de angst van de moslims na het incident van zaterdag in Leiden. Daar hingen leden van een rechtse organisatie spandoeken op bij een moskee in aanbouw met teksten als 'Stop de islam'.

Asscher sprak maandag in Leiden met moskeebestuurders. Hij toonde begrip voor „de angst voor wat hier achter zit, voor de oproep tot onverdraagzaamheid die met deze actie wordt gedaan. Dat gaat verder dan de zes extremisten met een spandoek die op een gebouw klimmen.”

De minister zei dat de overheid niet elke moskee, synagoge of kerk permanent kan bewaken, maar dat gebedshuizen zo nodig kunnen rekenen op extra bescherming. „Dit soort acties van extremisten vraagt van de samenleving dat we elkaar blijven ontmoeten, dat we met elkaar in gesprek blijven. Gelukkig zien veruit de meeste mensen dat het bijzondere van dit land is dat het iedereen vrij staat om te geloven in een god, of om dat juist niet te doen. En dat die vrijheid valt of staat met het accepteren van elkaars keuzes daarin.”

Asscher sprak zaterdag ook al zijn afschuw uit over het incident. De actievoerders werden toen aangehouden. Bij het besloten onderhoud met de moskeebestuurders maandag was ook de Leidse burgemeester Henri Lenferink aanwezig.