Nieuws/Binnenland
863263
Binnenland

Inditex stopt verkoop angorawol

De Spaanse modegigant Inditex stopt met de verkoop van kleding waarin angorawol is verwerkt. De resterende voorraad wordt gedoneerd aan Syrische vluchtelingen in Libanon, heeft het bedrijf achter merken als Zara, Massimo Dutti en Bershka toegezegd aan dierenorganisatie PETA.

Ingrid Newkirk van PETA Nederland spreekt van een belangrijke boodschap over compassie voor dieren. „Alleen mensen met een wanhopig gebrek aan basisbehoeftes hebben enig excuus om bont te dragen dat uit levende dieren is gerukt”, zegt ze. De winkelwaarde van de 20.000 gloednieuwe angorawollen kledingstukken die naar het Midden-Oosten worden verscheept, bedraagt volgens haar omgerekend bijna 774.000 euro.

Meer dan zeventig topmerken en retailers, waaronder C&A en HEMA, hebben de omstreden angorawol al uit hun zaken verbannen, aldus PETA. Het product kwam wereldwijd in opspraak nadat de organisatie in 2013 een filmpje online zette, waarop is te zien hoe levende angorakonijnen bij een producent in China op brute wijze van hun vacht werden ontdaan.