Nieuws/Binnenland
863274
Binnenland

Uitjes om je vingers bij af te likken

Zoete en hartige uitjes

We hebben allemaal zo onze zwakheden. De een kan niet zonder een dagelijks chocolaatje (of twee), de ander zwicht voor een overheerlijke kaasplateau. Twee uitjes in Krimpen aan den IJssel waar je je vingers bij aflikt.

In het Streekmuseum Krimpenerwaard is op dit moment ’O La La Chocola! Chocolade door de eeuwen heen’ te zien. Tijdens deze tentoonstelling worden heel wat feiten over de cacaoboon verteld. Wist u bijvoorbeeld dat we in Europa al sinds de 16e eeuw weten hoe we chocolade moeten maken? Alleen dan in de vorm van een vet en bitter drankje en absoluut niet zo goddelijk als nu. In de 18e eeuw was het drinken van ’hot coco’ alleen weggelegd voor de elite. Mensen lieten zelfs speciale serviezen hiervoor maken. In het museum kunt u op 15 en 31 januari en op Valentijnsdag, 14 februari, ook workshops volgen. Dan mag u zelf aan de gang. Op het menu staat het eigenhandig maken van bonbons, flikken met noten en marsepein.

www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

 

Een paar minuten rijden van Krimpen a/d IJssel ligt Ouderkerk a/d IJssel. Hier vindt u de Kaasboerderij Hoogerwaard. Tijdens een rondleiding wordt u meegenomen naar de kaasmakerij en zal een hoop duidelijk worden over het kaasproces. Tijdens een van de workshops kunt u uw eigen kaasje maken. En met vragen als ’wat is graskaas’, ’wat is het verschil tussen Goudse- en Goudse Boerenkaas’ en ’kun je schimmel van kaas verwijderen en de rest opeten?’ kunt u hier ook terecht. De dag wordt afgesloten met een heerlijk kaasplateautje.

www.hoogerwaard.info