Nieuws/Binnenland
863279
Binnenland

Oceaanroeier Ralph Tuijn op weg naar record

Oceaanroeier Ralph Tuijn loopt ruim voor op schema om het wereldrecord te breken. De Castricummer verwacht nu binnen vijftig tot zestig dagen van Portugal naar het Zuid-Amerikaanse Guyana te roeien. Eerder mikte Tuijn op een recordtijd van 65 dagen. Dat heeft zijn woordvoerder maandag laten weten.

Tuijn verliet op 26 januari met vier Engelse collega’s de haven van Lagos, dat in de buurt ligt van Albufeira. ,,Inmiddels zijn ze de Canarische Eilanden gepasseerd. De snelheid zit er goed in, het gaat goed met Tuijn’’, vertelt de zegsman.

De recordtijd kon vooral worden aangescherpt doordat de extreem lichte roeiboot sneller vaart dan verwacht. Ook het weer zit mee. ,,Het water is rustig, ze hebben nog geen metershoge golven gehad. Een van de weinige dingen die roet in het eten kunnen gooien, is dat het weer omslaat’’, aldus de woordvoerder.

De enige tegenvaller voor Tuijn is het eten dat de Britten hebben geregeld. ,,Ze eten vooral veel Snickers, Mars en Bounty; niet erg voedzaam. Je zou ook denken dat de Britten voldoende theezakjes meenemen, maar die zijn al op''.

De roeiers hebben nog geen last van blessures. ,,Ze hadden blaren op hun handen, maar die zijn inmiddels omgezet in eelt. En omdat ze de hele tijd in dezelfde houding zitten hebben ze wel pijn in hun billen’’. Het team roeit in shifts van twee uur, dag en nacht door.

Tuijn is eerder de Atlantische Oceaan overgestoken en ook de Grote Oceaan overgevaren. De Engelsen hebben zo’n ervaring niet.