Nieuws/Buitenland
863291
Buitenland

Poetin klaagt over antiterreurcoalitie

„Plomp en onverantwoordelijk” optreden van buitenaf hebben de toestand in Syrië en Irak gemaakt tot wat die nu is. Deze klacht heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag geuit in de Egyptische krant al-Ahram. Poetin brengt maandag en dinsdag een staatsbezoek aan Egypte. Hij klaagt steen en been over de internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat, waar ook Nederland aan meedoet.

De strategie en de tactiek van de landen van de coalitie die wordt geleid door de VS, „zijn volkomen buitenproportioneel in verhouding tot de reële bedreiging”, aldus Poetin. Hij spreekt in Caïro onder meer over de bestrijding van het terrorisme met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.

Rusland is een belangrijke partner van Egypte. Bijna de helft van de Egyptische graanbehoefte wordt uit Rusland geïmporteerd. Russische toeristen blijven komen, ondanks de turbulente tijden in Egypte. Al-Sisi, die in 2013 de macht greep, ging in augustus vorig jaar op bezoek bij Poetin in Sotsji.