Nieuws/Binnenland
863318
Binnenland

VOR IN DEN HAAG

’Ocean Race wordt een feest’

 ,,Den Haag is er klaar voor om de Volvo Ocean Race in juni een groot en onvergetelijk feest te bezorgen”, aldus de Haagse wethouder Economie Karsten Klein. Hij is een van de gangmakers achter de campagne die de zwaarste oceaanzeilrace ter wereld naar Den Haag brengt.

Direct na de start van de vierde Volvo Ocean Race etappe vanuit China naar Nieuw Zeeland, maakte de festival organisatie in het Haagse Worldhotel Belair de plannen voor de Haagse stopover bekend. Detacheringsbedrijf Brunel, hoofdfinancier van de Nederlandse boot in de race, is een van de sponsors van de Haagse festiviteiten.

Finishlijn

Mede door de grote Nederlandse inbreng in de oceaanrace werd in de laatste etappe van het Franse Lorient naar het Zweedse Gothenburg een tussenstop in Den Haag / Scheveningen ingelast. Afhankelijk van de wind zal de vloot op 18 of 19 juni in Scheveningen arriveren, waarbij de havenhoofden de finishlijn vormen. Op zaterdag 20 juni vertrekken de schepen in exact dezelfde volgorde van aankomst met dezelfde tussentijd waarop ze binnen kwamen. Voor ze richting Zweden vertrekken varen ze nog een extra rondje voor de Scheveningse kust.

Topacts

Volvo Ocean Race Festival Den Haag zorgt voor een divers programma met culturele en watersport elementen. Belangrijk is dat alle feestelijkheden gratis toegankelijk zijn, al moet het publiek voor de concerten in de avond een kaartje kopen. De eerste twee van de in totaal acht muzikale topacts zijn al aangekondigd: op 19 juni treedt de Nederlandse band Racoon op en de 20beklimt Anouk het podium aan het Zuiderstrand. Daarnaast worden de zeilliefhebbers verwend met een compleet race village zoals in alle andere stopoverplaatsen.

Levensgroot

Daar kunnen bezoekers zich het leven aan boord inbeelden, onder meer in een levensgroot (half-)model van een Volvo Ocean Race boot. Een andere trekpleister is de Zr. Ms. Groningen, een 100 meter lang patrouilleschip van de Koninklijke Marine dat ook te bezichtigen is. De organisatie verwacht in de drie dagen ruim 75.000 bezoekers en zet ook in op de komst van de bekendste bewoners van Den Haag. Koning Willem Alexander en zijn gezin mogen als watersporters natuurlijk niet ontbreken bij het grootste zeilspektakel van ons land.