Nieuws/Buitenland
863338
Buitenland

Front National wint bijna

De rechtse nationalistische oppositiepartij Front National (FN) heeft in het Oost-Franse departement Doubs in tussentijdse verkiezingen net achter het net gevist. In de strijd zondag om een zetel in het nationale parlement kreeg FN-kandidate Sophie Montel 48,5 procent van de stemmen en Frédéric Barber van de Parti Socialiste (PS) van president François Hollande 51,4 procent.

Franse media leggen maandag veel nadruk op het aanzienlijke deel van de kiezers dat heeft gekozen voor de protectionistische en anti-Europese nationalisten van het front. Het zou een waarschuwing zijn voor de partijen die de politiek lang hebben gedomineerd, de PS en de centrumrechtse UMP van ex-president Nicolas Sarkozy. De UMP lag er bij deze verkiezing in Doubs in de eerste ronde al uit.

Het in 1972 opgerichte FN aast onder leiderschap van een dochter van oprichter Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pen, op regeringsmacht en het presidentschap. Jean-Marie slaagde er in 2002 de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te halen, maar bleef toen op bijna 18 procent van de stemmen steken. Marine behaalde ongeveer hetzelfde percentage in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 2012.