Nieuws
863347
Nieuws

Ook The Grand Budapest Hotel harkt BAFTA's binnen

Boyhood wint BAFTA Award voor beste film

Het Amerikaanse coming of age-epos Boyhood is bij de BAFTA Awards uitgeroepen tot beste film van het afgelopen jaar. Julianne Moore is uitgeroepen tot beste vrouwelijke hoofdrolspeelster.

De Amerikaanse kreeg in het Londense Royal Opera House de prijs voor haar rol in Still Alice, de verfilming van het gelijknamige boek. Moore had de nodige concurrentie. Ze nam het onder meer op tegen Felicity Jones (The Theory of Everything), Reese Witherspoon (Wild) en Rasmund Pike (Gone Girl).

Boyhood

Tom Cruise reikte de prijs voor beste film uit aan de complete crew van Boyhood. Regisseur Richard Linklater werd daarnaast uitgeroepen tot Best Director terwijl actrice Patricia Aquette ook nog eens een beeldje kreeg voor Best Supporting Actress.

Boyhood toont het opgroeien van de jongen Mason (Ellar Coltrane) van zijn zesde tot zijn achttiende levensjaar. Linklater en zijn cast kwamen over een periode van twaalf jaar elke zomer een paar weken bij elkaar om nieuwe scènes te draaien, zodat Mason en zijn ouders (Ethan Hawke en Patricia Arquette) in de film daadwerkelijk ouder worden.

Het epos werd eerder al door recensenten in Amerika uitgeroepen tot beste film van het jaar en geldt als grote kanshebber bij de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.

Meerdere awards

The Grand Budapest Hotel werd dan niet uitgeroepen tot beste film, de rolprent sleepte wel meerdere BAFTA Awards in de wacht. De film van Regisseur Wes Anderson kreeg onder meer de award voor Original Screenplay en Original Music. Ook voor beste kostuums en voor de beste make-up werd The Grand Budapest Hotel bekroond.

Andere films die een BAFTA Award kregen, waren onder meer Birdman (Cinematography), The Lego Movie (Animated Film) en Ida (Film Not in the English Language). Jack O'Connell werd uitgeroepen tot grootste talent van het afgelopen jaar. Eddie Redmayne kreeg een BAFTA Award voor zijn rol als wetenschapper Stephen Hawking in The Theory of Everything.