Nieuws/Binnenland
863363
Binnenland

Uitslag Stelling: ’Politici lak aan de kiezers’

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zijn bang voor de afrekening van hun beleid. Reden om niet op te komen dagen bij het tv-debat dat EenVandaag voorafgaand aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten wilde organiseren. „Deze politici hebben gewoon lak aan de kiezer”, zegt een boze deelnemer.

Driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is van mening dat Rutte en Samsom door het debat af te zeggen, hun verantwoordelijkheid ontlopen. U vindt het absoluut niet logisch dat het tweetal de lijsttrekkers van de Eerste Kamer naar voren heeft geschoven om het woord te doen in het debat. „Het is tijd dat verantwoording wordt afgelegd over het asociale beleid van dit kabinet”, zeggen verschillende respondenten.

Anderen vinden het wel een logische stap: „We moeten meer aan de weet komen over de Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Eigenlijk zouden alle politieke partijen de lijsttrekkers uit Eerste Kamer naar het debat moeten afvaardigen.” Misschien niet zo’n gek idee want een ruime meerderheid van 75 procent weet niet wie de lijsttrekkers van de VVD en PvdA voor de Eerste Kamer zijn. Dat zal naar verwachting niet anders zijn bij de overige partijen.

Gemiste kans

EenVandaag heeft overigens besloten het debat niet door te laten gaan omdat Rutte en Samsom verstek laten gaan. Ruim de helft van de deelnemers betreurt het dat het debat niet doorgaat. „Het afgelasten van het debat is een gemiste kans. Niet alle aandacht moet naar de landelijke politiek gaan. Het is tijd om de provinciebesturen beter aan Nederland voor te stellen.”

Veel respondenten hopen op een flinke afstraffing van het huidige kabinet. Een greep uit uw reacties: „Ik hoop vurig op een zwaar verlies van de regenten.” „Het is erg belangrijk dat de regeringspartijen geen meerderheid krijgen in de Eerste Kamer. Dit kabinet moet zo snel mogelijk weg. Deze regering is een schande voor het land.” „Hopelijk een slecht resultaat voor deze zieke coalitie die dit land ruïneert en dan ook nog eens te laf is om in dit debat te verschijnen.

Een deelnemer haalt een bekend gezegde aan: „Veel beloven, weinig geven doet een gek in vreugde leven. Ik wil zeker die gek niet zijn en stem dus op een partij die niet tot de regering behoort of tot de gedogers.”

Zeventig procent van de respondenten zegt een lage opkomst te verwachten. Een enkeling hoopt daar zelfs op: „Ik hoop van harte op een opkomst van minder dan 10 procent. Op deze manier kan de bevolking duidelijk maken dat we dit beleid niet meer pikken.” „Het wordt een debacle. De opkomst zal heel laag zijn en het land wordt onbestuurbaar.” „Als er iets belachelijk is dan is het stemmen. Politici beloven gouden bergen, maar er blijft alleen maar modder over.”

De motivatie onder de deelnemers aan de Stelling van de Dag om een stem uit te brengen is wel degelijk groot. Ruim 80 procent zegt naar de stembus te zullen gaan. „Ik zie deze verkiezingen als een voorloper van de Tweede Kamerverkiezingen en mijn stem mag niet verloren gaan. Ik zie de VVD steeds meer als een partij die alles verzwijgt en overal omheen draait om maar geen eerlijk antwoord te hoeven geven.” Iemand anders tot slot: „Het is je plicht om te stemmen, maar het nut zie ik er niet meer van in. Politici zijn niet eerlijk en bovendien niet meer ter zake kundig.”