Nieuws/Binnenland
863390
Binnenland

Docenten vierkant tegen rekentoets

Meer dan 80 procent van de wiskundeleraren of anderszins betrokken leraren in het voortgezet onderwijs is tegen invoering van de huidige rekentoets. En meer dan de helft wil überhaupt geen rekentoets waarvoor je kunt zakken bij het eindexamen.

Deze uitslag komt voort uit een raadpleging onder onderwijsmensen in het veld, uitgevoerd de ’WiskundE-brief’ die 4300 abonnees heeft. „Afgelopen week werd in de commissie van OC&W van de Tweede Kamer gesteggeld over de steun die er ’in het veld’ bestaat voor de rekentoets. Sommigen beweerden dat het aantal voorstanders wel eens aanzienlijk zou kunnen zijn maar dat de tegenstanders nu eenmaal een betere toegang tot de media zouden hebben. Met deze opzienbare uitslag mag die bewering naar het rijk der fabelen verwezen worden,” concluderen de onderzoekers.

Ruim 30 procent zou alleen akkoord gaan na een ingrijpende wijziging van de rekentoets en slechts één op de acht mensen uit ’het veld’ staat achter de rekentoets zoals deze nu is georganiseerd. „Opvallend is dat onder de groep voorstanders veel mensen zitten die naast docent wiskunde nog een andere baan hebben. Gaat het hier om docenten rekenen? Of gaat het om docenten die op andere wijze betrok­ken zijn bij de rekentoets,” vragen de onderzoekers zich af.

Morgen wordt er gestemd over de invoering van de rekentoets als onderdeel van de zak/slaagregeling, die wordt afgewezen door nagenoeg alle onderwijsinstanties. Dit omdat de toets geen rekenvaardigheid zou testen, maar leesvaardigheid en inzicht. In de Tweede Kamer kan alleen op steun van de VVD, PvdA en de PVV gerekend worden. De PVV stelt daarbij wel forse ingrepen zodat het een echte rekentoets wordt met breuken, cijferen en hoofdrekenen