Nieuws/Binnenland
863395
Binnenland

Inschakelen onafhankelijk arts vaak niet meer nodig

Rijbewijskeuring veel eenvoudiger

Mensen die vanwege een medische aandoening gekeurd moeten worden voor hun rijbewijs, hoeven daar niet altijd meer een onafhankelijke arts voor in te schakelen.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) schrapt in een aantal gevallen deze dure en omslachtige verplichting.

Het gaat om mensen met oogaandoeningen, spierziekten, slaapproblemen en bepaalde vormen van dementie, laat de VVD-bewindsvrouw weten. Ze mogen vanaf dit voorjaar informatie van hun eigen medisch specialist opsturen naar rijbewijsinstantie CBR. Aan de hand daarvan kan het CBR bepalen of ze nog in hun auto mogen stappen. Op dit moment moeten ze nog een tweede, onafhankelijke dokter inschakelen.

Veilig

Minister Schultz past de regels aan op advies van de Gezondheidsraad. „Het is belangrijk dat mensen veilig kunnen deelnemen aan het verkeer, maar ik vind het ook belangrijk dat de eisen niet strenger zijn dan nodig is voor de verkeersveiligheid. Door de procedure makkelijker en goedkoper te maken, helpen we mensen om langer mobiel te blijven”, legt ze uit.

Op dit moment kunnen alleen mensen met nierschade of een hartkastje (ICD) gegevens van de eigen behandelend specialist insturen voor de beoordeling door het CBR. Daar komt nu dus een nieuwe groep patiënten bij. Voorwaarde hiervoor is wel dat de eigen specialist aan de procedure wil meewerken en de betrokkene zelf ook toestemming geeft.