Nieuws/Binnenland
863450884
Binnenland

Honderden jongeren worden op vakantie uitgehuwelijkt of achtergelaten zonder paspoort

DEN HAAG - Met de zomervakantie voor de deur dreigen straks honderden jongeren slachtoffer te worden van huwelijksdwang of achterlating. Daarvoor waarschuwt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

Volgens de organisatie worden ze onder het mom van vakantie meegenomen naar het buitenland, waar het gedwongen huwelijk vervolgens plaatsvindt of waar ze zonder paspoort en communicatiemiddelen worden achtergelaten. Soms willen ouders voorkomen dat hun kind te veel verwesterst en zich verder afkeert van de familietradities en de cultuur van het land van herkomst.

Ontsnappen uit gevaarlijke situatie

De organisatie roept jongeren die bang zijn slachtoffer te worden op om hier in Nederland al hulp te zoeken of advies te vragen. „Want eenmaal in het buitenland gelden er andere regels en moet je soms ontsnappen uit een gevaarlijke situatie om terug te keren naar Nederland.”

Ook worden professionals, zoals docenten en jeugdwerkers, opgeroepen extra alert te zijn op signalen van potentiële slachtoffers. Er is een informatiepakket ontwikkeld met tips hoe ze met zo’n situatie kunnen omgaan.

Volgens LKHA gaat het niet alleen om meisjes die worden uitgehuwelijkt, maar ook om jongens, bijvoorbeeld als die alcohol gebruiken of vanwege hun geaardheid. „Om te voorkomen dat hun kind ’afglijdt’, grijpen de ouders in.”