Nieuws
863493
Nieuws

Mokum Mama | Eef

Schuldgevoel van een moeder

Vanaf het moment dat je eerste kind geboren wordt, sluipt het schuldgevoel je lichaam in, om vervolgens, op de meest uiteenlopende momenten, tevoorschijn te komen en je een inwendige knal voor je hersens te geven. Bam. Dat je het even weet: je schiet tekort. Op alle gebieden.

Dit zijn tien momenten waarop ouders een enorm schuldgevoel ervaren.

  1. De eerste keer nagels knippen. Met een enorme precisie en geduld. En toch gaat het mis. Bloed! Tranen bij de baby en bij jou. Zou dit nu kindermishandeling zijn?
  2. Je kind achterlaten op de crèche terwijl het oorverdovend aan het krijsen is. Waarom ook al weer? Oh ja, omdat je moet werken. Waarom ook al weer? Oh ja, omdat je anders de crèche niet kan betalen.
  3. Gapend van moeheid op je werk, geen idee waar de vergadering over gaat. Wel dat je er vannacht vier keer uit moest voor een krijsend kind. Na een koffie-infuus en drie red bulls moet je bekennen dat je je nog steeds niet kan concentreren. Te moe.
  4. Je trouwdag vergeten. Door alle consternatie op school vanwege een nieuwe luizenuitbraak ben jij als begenadigd luizenmoeder, volgens protocol, alle kinderen in je eentje gaan kammen. Daardoor heb je er niet meer aan gedacht dat jullie alweer acht jaar getrouwd zijn. Het lukt je op de valreep om twee kroketjes mee te nemen. Als je thuis komt zijn ze koud.
  5. Je komt je kind halen van de crèche en terwijl het buiten vriest, zie je dat ze op blote voeten loopt. De leidster legt uit dat ze de schoenen écht niet meer aankreeg. Bij de kinderschoenenwinkel blijkt je kind op 3 maten te kleine schoenen te lopen.
  6. De batterijen van de babyfoon blijken al tijden leeg. Terwijl je net gelukzalig tegen elkaar hebt gezegd dat de kinderen de laatste tijd zo goed slapen.
  7. Vergeten om je kinderen goed in te smeren met factor 100. Het is de eerste zomerse dag en je denkt dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Tot je kind aan het eind van de dag wel erg veel gelijkenissen met een kreeft vertoont.
  8. Je voelt je al tijden schuldig dat jullie zo weinig tijd voor elkaar hebben. Daarom heb je een oppas geregeld en ga je een avondje uit. Je verlaat het huis terwijl de kinderen hysterisch aan het roepen zijn dat ze niet willen dat je weggaat.
  9. Je hebt je kind een week te vroeg als paars konijn naar school gebracht, omdat je er toch echt van overtuigd was dat ze op dat moment carnaval zouden vieren.
  10. Al weken staat het uitje met je BFF’s in je agenda. Jullie gaan door tot in de vroege ochtend. Net als vroeger, in de pre-kinder tijd. Dat is tenminste het plan. Maar na het eerste wijntje heb je stokjes nodig om je ogen open te kunnen houden. Na het tweede wijntje -het is pas 21:30 uur-  zit je knikkebollend op je barkruk. Als je nu naar huis gaat kun je nog zeven uur slaap pakken voor je baby om 05:00 uur wakker wordt. Je staat op, zegt dat je naar de wc gaat, maar verlaat stiekem de kroeg. Sorry...

Meer over Mokum Mama

Eef en Maria gingen aan boord van het Moederschip om erachter te komen, dat het land voorlopig niet in zicht is.  Racend tussen werk, crèche en bedtijd observeren deze twee jonge moeders hun omgeving. De mamascene in Amsterdam is een biotoop. Een wereld waarin moeders broeden op hoogsensitieve of –begaafde kinderen’, de directeur van een populaire school op meer steekpenningen kan rekenen dan een hoge rechter in Jakarta en het traktatieprotocol ingewikkelder dan een studie sterrenkunde. Om de moed erin te houden tot het land weer in zicht is delen Eef en Maria hun tips, tricks en observaties op VROUW.nl. Volg ons op momama.nl voor de laatste updates.