Nieuws/Binnenland
863830590
Binnenland

Slachterij Gosschalk in Epe mag weer open

Slachterij Gosschalk

Slachterij Gosschalk

DEN HAAG - Slachterij Gosschalk in Epe mag vanaf dinsdag weer open, maar wel onder verscherpt toezicht. Demissionair landbouwminister Carola Schouten meldt aan de Tweede Kamer dat de slachtwerkzaamheden weer hervat mogen worden. Het bedrijf moest dicht nadat er eind juni schokkende beelden naar buiten kwamen waarop te zien was hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel.

Slachterij Gosschalk

Slachterij Gosschalk

Er gelden nu extra voorwaarden, waaronder een extra toezichthouder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook mogen alleen dieren worden aangevoerd onder toezicht van de autoriteit. Er moet rekening gehouden worden met het dierenwelzijn, en de slachtsnelheid zal „significant lager” liggen dan bij andere bedrijven.

Schouten meldt dat er al een al een plan van aanpak ligt van het slachthuis, dat voldoet aan de voorwaarden van de NVWA. Zo is het aantal camera’s in het slachthuis meer dan verdubbeld, en „de wijze van leidinggeven zo is aangepast dat er voortaan beter gewaarborgd wordt dat de medewerkers niet opnieuw en structureel dierenwelzijnsovertredingen begaan.” De toezichthouder keurde al een aantal voorgaande plannen van het slachthuis af.

De NVWA trok de erkenning van het slachthuis begin juli in, nadat RTL Nieuws beelden van dierenmishandeling naar buiten had gebracht.