Nieuws/Binnenland
863935
Binnenland

Stutten van Groningen kost 6,5 miljard

Tienduizenden huizen in Groningen moeten drastisch worden verbouwd en verstevigd. Alleen dan zijn ze veilig genoeg om bestand te zijn tegen de steeds zwaarder wordende aardbevingen in het gebied.

Ingenieurs en bouwkundigen schatten dat het om ten minste 30.000 panden gaat, maar mogelijk zelfs 90.000. Naar schatting gaat de megaverbouwing 6,5 miljard euro kosten.

Dat staat in een explosief rapport van deskundigen in handen van De Telegraaf.

De specialisten zijn door minister Kamp (Economische Zaken) ingeschakeld, nadat in 2012 het Groningse dorp Huizinge werd geraakt door de zwaarste Nederlandse aardbeving ooit. Seismologen hadden de beving van 3,6 op de schaal van Richter nooit voor mogelijk gehouden. Sindsdien gaat men ervan uit dat bevingen als gevolg van aardgaswinning in Groningen zwaarder uit kunnen vallen dan eerder gedacht.

Het team, met daarin TNO en TU Delft, heeft berekend wat er zou moeten gebeuren om de huizen op een acceptabel veiligheidniveau te krijgen.

De experts gaan er nu van uit dat een groot deel van Groningen de aankomende jaren in de steigers zal komen te staan. Het versterken van de huizen zal ’ingrijpend’ zijn en ’veel impact’ hebben, voorspellen ze. „Het betekent dat de bewoners meestal voor een bepaalde periode hun huis uit moeten.”

Het rapport is nog maar het topje van de ijsberg. Lees meer in De Telegraaf van vandaag