Nieuws/Buitenland
864008
Buitenland

'Jordanië laat jihadideoloog Al-Maqdisi vrij'

De Jordaanse autoriteiten hebben Abu Mohammed al-Maqdisi vrijgelaten. Hij geldt als de invloedrijkste hedendaagse prediker van de jihad, de heilige oorlog, tegen dictaturen in islamitische landen. Een bron binnen het Jordaanse veiligheidsapparaat liet donderdag weten dat Maqdisi op vrije voeten is gesteld. Waarom precies is onduidelijk.

De timing is saillant: de vrijlating van de jihadideoloog komt twee dagen nadat de extremisten van Islamitische Staat (IS) bekendmaakten dat ze een gevechtspiloot uit Jordanië op gruwelijke wijze om het leven hebben gebracht. Maqdisi heeft geen hoge dunk van IS. Hij heeft de groepering in teksten die hij vanuit de gevangenis schreef „bloeddorstig, oppervlakkig en zondig” genoemd.

Hij was echter wel ooit mentor van de leider van al-Qaeda in Irak, de inmiddels gedode Abu Musab al-Zarqawi. Diens organisatie was een voorloper van IS.

Het is nog onduidelijk of de voorgeschiedenis van al-Maqdisi en de actuele ontwikkelingen iets met zijn vrijlating te maken hebben.