Nieuws
864209
Nieuws

Gaat Pearle naar de Amsterdamse beurs?

Gaan de opticiënketens van investeringsmaatschappij HAL Holding naar de Amsterdamse beurs? Dat zou zomaar eens kunnen. Vandaag maakt HAL Holding nabeurs meer bekend over een eventuele beursgang.

In mei maakte HAL Holding bekend de mogelijkheden voor een beursgang van zijn optiekwinkels te onderzoeken. Onder meer brillenwinkelketen Pearle maakt daar deel van uit. HAL is eigenaar van onder andere het moederbedrijf van Pearle, Grandvision, dat in 41  landen actief is en in 2013 goed was voor een omzet van €2,5 miljard.

€5,4 miljard

Vanmiddag na het sluiten van de Amsterdamse beurs maakt HAL Holding meer informatie bekend over de mogelijke beursgang, samen met de halfjaarcijfers. Volgens kenners van de markt is het mogelijk dat HAL de optiekwinkels naar de Amsterdamse beurs brengt. In dat geval zou de AEX waarschijnlijk een beursfonds rijker zijn. Analisten van KBC Securities schatten de waarde van de optiekwinkels op €5,4 miljard.

Familie van der Vorm

HAL Holding is een investeringsmaatschappij die, via moederbedrijf HAL Trust, grotendeels in handen is van de familie Van der Vorm. Deze familie was de eigenaar van de Holland Amerika Lijn, tussen Rotterdam en New York, vandaar de naam HAL. In 1989 verkocht de familie de Holland Amerika Lijn voor 1,2 miljard gulden. Met de opbrengst werd investeringsmaatschappij HAL opgericht. De famiilie van der Vorm is een van de rijkste families van Nederland, zakenblad Quote schat het famiilievermogen op €5,1 miljard.

HAL

HAL heeft belangen in onder meer Boskalis (waarvan Dockwise een dochter is), SBM Offshore, Vopak en diverse optiekwinkelketens. Via HAL Trust heeft HAL een notering aan de Amsterdamse Euronext.