Nieuws/Binnenland

’Dwing rechten slachtoffer in strafproces af’

De rechten van slachtoffers in een strafproces moeten afdwingbaar worden en op het niet naleven ervan moeten sancties staan. Daarvoor pleit het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds en Zeden Slachtoffers (LANGZS) in een zwartboek.

Volgens LANGZS zijn slachtoffers van misdrijven nu afhankelijk van de welwillendheid van agenten of rechters, en is er sprake van willekeur. Ze vraagt van de politiek een wettelijke regeling. Slachtoffers van een misdrijf zijn nu nog geen officiële deelnemer aan een strafproces. De positie van de slachtoffers is wel steeds sterker geworden, vindt ook het advocatennetwerk, „maar het gaat toch nog regelmatig mis”.

In het zwartboek staat het voorbeeld van een slachtoffer dat te horen kreeg dat de verdachte was veroordeeld, terwijl later bleek dat die was vrijgesproken. De moeder van een slachtoffer van jarenlang misbruik door een jeugdleider kreeg te horen „dat zij niet zo’n heisa moest maken van wat gefriemel aan een piemel”.

De slachtofferadvocaten vinden ook dat het Openbaar Ministerie moet worden verplicht om altijd digitaal onderzoek te doen als er sprake is van een verdenking van seksueel misbruik van kinderen.

Het valt de organisatie op dat politie en justitie „weinig lering trekken uit grote zaken uit het recente verleden, en ook weinig doen met aanbevelingen van deskundigen op dat terrein”.