Nieuws/Binnenland
864688
Binnenland

Facebookgroep Anonieme Sjaal is nationale hit

Sjaals voor iedereen

Een lief gebaar gaat rond door Nederland: de anonieme sjaal. Fanatieke hakers en breiers zijn aan de slag gegaan om sjaals te maken voor onbekende mensen. Deze worden achtergelaten met een liefdevol briefje voor de vinder op openbare plekken, bedoeld voor wie dan ook maar een warme sjaal nodig heeft in de koude winter.  Het is een nationale hit, want initiatiefnemer Linda Scheijgrond uit Renkum heeft binnen twee weken maar liefst meer dan 8000 mede-enthousiastelingen gevonden.

,,Eerste dropping gedaan in Rijen. Pff haha, wat spannend is dat”, zo luidt een van de vele berichten in Facebookgroep ‘De Anonieme Sjaal’ van een fanatiekeling die een sjaal onvoorwaardelijk weggeeft aan een vreemdeling. Maar ook de vinders delen graag hun prachtige cadeau:  ,,Gevonden: een anonieme sjaal. Met liefde gemaakt voor de eerlijke vinder. Dat ben ik! Een heerlijk hartverwarmend gebaar en wat een leuk initiatief. Driewerf hoera voor Facebookgroep De Anonieme Sjaal!”De rage is komen overwaaien uit Canada. Daar hangt namelijk de groep ‘Windor’s Warming Crew’ mutsen en sjaals op in bomen voor de minder bedeelde inwoners die een barre winter moeten doorstaan. In een briefje bij de kledingstukken staat dat je de muts of sjaal dan ook zeker mee moet nemen als je die nodig hebt.

 

 

Linda Scheijgrond uit Renkum begon gelijk met haken na het lezen van een artikel over de crew op de site van de Canadese krant Windsor Star. Ze plaatste een foto van de sjaal met het liefdevolle briefje in een Facebookgroep en ze werd overspoeld met reacties met onder andere de vraag om hier een aparte groep op Facebook voor op te richten. En zo geschiedde op 19 januari de Facebookgroep: ‘De Anonieme Sjaal’.De Facebookgroep werd in een rap tempo enorm groot. Zo vertelt Scheijgrond: ,,Mensen waren geraakt door het gebaar zomaar iets voor een willekeurig iemand te doen, een klein gebaar zonder er iets voor terug te verwachten.  Sindsdien is het een soort wervelwind van gebeurtenissen. Het werkt besmettelijk en verslavend, mensen droppen tientallen pakketjes, vinders gaan ook droppen, het is een enorm sneeuwbaleffect.”Van Friesland tot en met Noord-Brabant zijn er in de afgelopen weken sjaals gevonden in een doorzichtig plastic zakje. Dit om te voorkomen dat het pakketje niet verdacht lijkt na alle heisa rondom de bommelding in Leiden.De initiatiefnemer vindt het hartverwarmend hoe toevallig de sjaals precies terecht komen bij de mensen die het nodig hebben: ,, Iemand die net een rotperiode had, geen vertrouwen meer heeft in mensen, iemand die nu weer is hersteld, een klein meisje wat een prachtige knuffel vindt, iemand die slecht nieuws krijgt bij de dierenarts en daarna een warme sjaal vindt… Zulke verhalen worden soms zo mooi verteld dat het kippenvel over je rug kruipt.”