Nieuws/Binnenland
864710793
Binnenland

Zal 5 tot 6 graden vriezen

Nederland nog niet verlost van koude winternachten

Amsterdam - We zijn dit weekend nog niet van de koude winternachten af. Lokaal kan het in het land zelfs 5 of 6 graden gaan vriezen, een groot verschil met het zachte weer dat we de afgelopen weken regelmatig hebben gehad. Overdag wordt het 5 tot 7 graden, waarbij het in het zuiden zonniger zal zijn dan in het noorden.

Dit weekend worden we er nog even aan herinnerd dat het nog maar begin maart is, zo voorspelt Weeronline. Hoewel de zon al flink aan kracht wint en het overdag goed opwarmt, kan het ’s nachts nog steeds hard afkoelen. Dit weekend staat er weinig wind en dat helpt de nachtelijke temperatuurdaling een handje. Vooral de nacht van vrijdag op zaterdag en in de vroege zaterdagochtend belooft koud te worden met lokaal matige vorst. Het kan dan 5 of 6 graden vriezen. In de nacht naar zondag weten meer wolkenvelden vanaf de Noordzee ons land te bereiken. In de bewolkte gebieden komen de minima rond het vriespunt uit. De meeste opklaringen en laagste temperaturen zijn voor het zuiden. Vooral in de nacht naar zondag kan bovendien regionaal mist ontstaan.

Veruit meeste plaatsen droog

De nacht en vroege ochtend verlopen dit weekend dus koud, maar overdag is het prima weer om naar buiten te gaan. Op veruit de meeste plaatsen blijft het namelijk droog. Alleen de noordkust en de Wadden maken kans op een buitje. De beste papieren zijn dit weekend voor het zuiden. Zeker in Zuid-Limburg kan de zon uitbundig schijnen en dan wordt het ruim 7 graden. ,,Dat zijn vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Omdat er weinig wind staat, voelt het in de zon een stuk warmer aan”, zegt Jaco van Wezel van Weeronline.

Hoe noordelijker, hoe meer wolkenvelden. Zaterdag is de meeste bewolking voor de noordelijke helft en schijnt de zon in het zuiden op een paar stapelwolken na volop. Zondag heeft het overgrote deel van het land waarschijnlijk met veel wolkenvelden te maken, maar met een beetje geluk weet de zon nog wel door te breken. De maxima komen uit op 5 graden in het noorden en 6-7 graden in het zuiden.

Vrijdag zonnigste dag

Deze vrijdag is veruit de zonnigste dag van deze week. De zon krijgt namelijk flink wat ruimte en er ontstaan enkele stapelwolken. Het blijft droog en het wordt 6 à 7 graden. De matige noordenwind maakt het voor het gevoel wel een paar graden kouder.

Na het weekend wordt het heel ander weer. De kans op regen neemt toe en vooral woensdag en donderdag kan het behoorlijk nat en winderig zijn.