Nieuws/Binnenland
864989
Binnenland

Vermist geld blijft raadsel

Een groot deel van het geld dat Mijntje en Thijs Koedijk (9) uit Middelburg in twee jaar bijeen hadden gespaard, blijkt te zijn verdwenen tijdens het storten ervan. Dat zegt vader Erik Jan, die spreekt over ruim 300 euro aan ‘vermist geld’. „Voor ons is het een groot mysterie: hoe kan dat geld zomaar weg zijn?” De ING liet dit weekeinde per brief weten geen geld uit te keren.

In januari ging Erik Jan met een volle doos geld naar het ING-kantoor in de hoofdstad van Zeeland. „Er was een storing aan het stortingsapparaat. Na twintig minuten wachten was die verholpen en wierp ik al die kilo’s aan gespaard munt- en briefgeld in de bak. Ik had het vooraf nog geteld. Samen hadden Mijntje en Thijs zo’n 520 euro bij elkaar gespaard. Daar kwam op het laatste moment nog wat uit een andere spaarpot bij”, vertelt Erik Jan.

Bij het uitnemen van het stortbewijs valt het vader Koedijk direct op dat aantallen die er op vermeld staan niet kloppen. Zo had het aantal muntstukken van twee euro eigenlijk veel hoger moeten liggen. Na wat rekenwerk concludeert Koedijk dat er 310 euro minder op de rekening is gestort dan dat er daadwerkelijk in het apparaat is gegooid.

Wat volgt is een hoop correspondentie tussen ING en Koedijk. Het Middelburgse gezin heeft het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd, ook al worden ze wel steeds vriendelijk te woord gestaan. Als troost krijgt de tweeling twee tegoedbonnen voor de Bruna opgestuurd, maar de ruim 310 euro keert ING niet uit. „De storting is geregistreerd. Het logboek ervan geeft niks raars weer. En ook uit een handmatige telling blijkt dat er niks mis is gegaan. Het geld is er gewoon niet”, laat een woordvoerder van ING weten.

In huize Koedijk valt die uitleg niet in goede aarde. „Dat apparaat liegt”, stelt Thijs (9). Wat overblijft is vooral frustratie. „Je gaat aan jezelf twijfelen”, zegt Koedijk. „Maar ik houd vast aan het feit dat we het geld vooraf nog hebben geteld.” Mijntje en Thijs hebben het ‘vermiste’ geld nu cadeau gekregen van vader Koedijk. „Het is te hopen dat andere sparende kinderen, van wie de ouders niet kunnen bijspringen, hier niet mee te maken krijgen. Dat zou nog vervelender zijn.”