86511
Binnenland

’Ik eet NOOIT meer vlees!’

Walging om marteling varkens in slachthuis

Twitteraars reageren emotioneel op weerzinwekkende beelden.

Twitteraars reageren emotioneel op weerzinwekkende beelden.

In binnen- en buitenland is met grote walging en verbijstering gereageerd op de gruwelijke omstandigheden waaronder varkens in het slachthuis in de Belgische stad Tielt hebben geleefd. Vooral de gruwelijke beelden van de wanpraktijken binnen het Vlaamse slachthuis roepen veel emoties op.

Twitteraars reageren emotioneel op weerzinwekkende beelden.

Twitteraars reageren emotioneel op weerzinwekkende beelden.

Op Twitter wordt het nieuws over de wrede misstanden in het Vlaamse varkensslachthuis Debra, die Animal Rights aan het licht stelde veelvoudig gedeeld.

Verborgen camera

Op (schokkende!) beelden van een verborgen camera is te zien hoe varkens geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis. Kreupele varkens worden hardhandig aan de oren voortgetrokken.

Varkens die niet in staat zijn te lopen worden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept. Ook volgt de camera een dier dat bij volle bewustzijn wordt ondergedompeld in het broeibad, een heet waterbad dat dient om het ontharen van geslachte varkens te vergemakkelijken.

’Van slag’

„Ben nog steeds zo van slag door dat filmpje van die varkens...”, tweet Sharona.

Een andere twitteraar, Mariken, heeft de beelden ook gezien en tweet dat ze er hard om moest huilen. „Ik eet nu drie weken vegetarisch, maar ik eet NOOIT meer vlees”, schrijft ze.

Ook regent het reacties waarin boze mensen stellen dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de martelingen, hard aangepakt moeten worden.

Label ’Beter voor iedereen’

Dat het vlees wordt verkocht onder het label ‘Beter voor iedereen’ maakt het voor veel mensen extra pijnlijk.

Ook maakte de dierenwelzijnsorganisatie bekend dat het vlees van de gemartelde varkens te koop is bij tientallen Nederlandse slagerijen, waaronder een groot aantal keur- en kwaliteitsslagerijen.

Vergunning ingetrokken

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft opdracht gegeven om de vergunning van het slachthuis in Tielt in te trekken. De activiteiten worden stilgelegd. De minister zet die stap na de verspreiding van beelden over de praktijken en een bezoek van de inspectie.

De directeur van Debra zegt „zeer geschokt” te zijn van de beelden. „We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.” Tegen de betreffende medewerkers worden „passende maatregelen” genomen.