Nieuws/Binnenland
865376
Binnenland

Complexe operatie geslaagd dankzij futuristische techniek

3D-printer redt leven baby Jasmijn

Jasmijn, een drie maanden oude baby met een buitengewoon complexe hartafwijking, heeft haar prille leven te danken aan een futuristisch ogende toepassing van de 3D-techniek.

Eind vorig jaar onderging zij in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een volstrekt unieke operatie. Voor het eerst in Nederland maakten haar behandelaars gebruik van een in Spanje geprint 3D-model van Jasmijns eigen hartje. Dit om de ingewikkelde operatie voor te bereiden en geen kostbare voorbereidingstijd verloren te laten gaan.

Het hartje van het meisje blijkt met 3,5 centimeter nog net iets kleiner dan een kippenei. Het kind werd afgelopen zomer geboren met een gat tussen haar beide hartkamers, een zogeheten ’ventrikel septum defect’. „Bovendien kwamen de twee grote vaten, de aorta en de longslagader, beiden uit boven de rechterhartkamer”, vertelt kindercardioloog dr. Arno Roest.

Kamers

Volgens kinderhartchirurg prof. dr. Mark Hazekamp was het onduidelijk of het piepkleine hartje zou kunnen functioneren met twee kamers, of dat er een ’éénkamerhart’ gemaakt moest worden. Echter, met een tweekamerhart is volgens Hazekamp de kwaliteit van leven beter en de levensverwachting hoger. Uiteindelijk slaagde hij erin de aorta of grote lichaamsslagader aan te sluiten op de linkerhartkamer.

Om duidelijker inzicht te verkrijgen in de precieze hartstructuur van de patiënt werd met behulp van een CT-scanner en een 3D-printer de replica van het hart gemaakt. „Hiermee zag ik in één oogopslag dat het mogelijk was een normaal hart met twee kamers te maken”, aldus prof. Mark Hazekamp. Eind oktober leidde hij het operatieteam dat de ingreep bij Jasmijn uitvoerde.

Kindercardioloog Arno Roest: „Het was prachtig om te zien hoe professor Hazekamp tijdens de voorbereiding van de operatie het 3D-model in zijn handpalm legde, het daarin zachtjes kantelde en toen precies wist hoe hij de ingreep zou uitvoeren.” En kleine Jasmijn? Die maakt het, naar verluidt, goed.

Volgens Roest heeft het LUMC mogelijk nog dit jaar al de beschikking over 3D-printmogelijkheden en zijn dan 10 tot 15 van dergelijke ingrepen mogelijk. Het maken van 3D-replica’s op ware grootte zal niet alleen voor kleine kinderen kunnen worden gebruikt, maar uiteindelijk ook voor volwassenen.