Nieuws/Binnenland
865383
Binnenland

Piepshow in Fryslân

De schrik van heel wat mensen; muizen en ratten. Toch blijkt, hoe meer je je in deze kleine knagers verdiept, hoe interessanter ze zijn.

We proberen al eeuwenlang met man en macht ratten en muizen te bestrijden. Ze knabbelen aan ons voedsel en we vinden ze eng. Er zijn dan ook heel wat varianten van muizen- en rattenvallen op de markt gebracht.

In de tentoonstelling 'De Piepshow', te zien in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, staan ze allemaal opgesteld. Van eenvoudige klapvalletjes tot ingenieuze installaties. Tijdens de tentoonstelling krijgen we een lesje over de knagers. Wist u dat de pestepidemie niet de schuld was van de rat zelf, maar van de rattenvlo? En dat, al gruwelen we bij het idee, de muis en rat in Vietnam gezien wordt als delicatesse?

 

Muizen en ratten zijn ook nuttig. Zo houden ze het huis vrij van kruipende beestjes en spelen als proefdier een belangrijke rol in de geneeskunde. En wist u dat ze zo intelligent zijn dat de politie snuffelratten inzet bij het opsporen van drugs, mijnen en criminelen? Een interessant diertje dus, dat een eigen piepshow meer dan waard is.

natuurmuseumfryslan.nl en www.hetnatuurmuseum.nl

Brabant heeft ook een Natuurmuseum. Hier staat niet de muis of rat centraal, maar de kikker. En niet zomaar een kikker, dé Kikker uit de prentenboeken van Max Velt-

huijs. De kinderboeken bestaan 25 jaar, dus geven Kikker, Eend, Varken en Haas een feestje. Leuk voor de allerkleinsten.

natuurmuseumbrabant.nl