865449
Binnenland

Grote explosie flatgebouw Rotterdam

Een hevige explosie gevolgd door een uitslaande brand heeft zondagmiddag een ravage veroorzaakt in de Rotterdamse Moddermanstraat en directe omgeving. De vermoedelijke gasexplosie deed zich voor op de derde woonlaag van een portiekflat. Dertien mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. In totaal hebben 150 huizen schade opgelopen.

Het complex, met veertig woningen, is ontruimd en de bewoners zijn 's avonds opgevangen in een kerk in de buurt. Zij kunnen in elk geval nog niet naar huis, maar ook andere huizen in de straat zijn zwaarbeschadigd. Zondagavond laat bleek dat van alle omliggende complexen de bewoners wel terug kunnen, op twee woningen na. Politiehonden hebben het appartementencomplex enkele malen doorzocht om uit te sluiten dat er nog mensen binnen zijn, maar niemand was als vermist opgegeven, zei de politie.

Tot in de wijde omgeving, soms tot op 200 meter, vlogen door de enorme explosie ramen uit de sponningen en raakten deuren ontzet. De straat en omgeving lag bezaaid met glas. De schrik zat er goed in. ,,Ik dacht dat er een hele grote bom afging en ik belde meteen 112. Mijn schoonouders wonen in de flat, dus ik rende daarheen. Het bleek goed met ze te gaan. We zijn allemaal verschrikkelijk geschrokken", zei een bewoner.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb bezocht de getroffen straat en sprak met de bewoners. ,,De mensen reageren gelaten maar ze zijn wel pijnlijk getroffen'', vertelde Aboutaleb over zijn bezoek aan de nabijgelegen Goede Herderkerk waar de gedupeerden tijdelijk werden opgevangen.

De gemeente regelt opvang voor de nacht voor geëvacueerde bewoners die niet bij familie terecht kunnen. ,,Er slaapt hier in Rotterdam niemand buiten op straat, dus deze mensen ook niet'', zei de burgemeester.

De explosie deed zich rond 17 uur voor. De brand was een uur later onder controle. De woningen waarvan de ruiten kapot zijn, zijn met schotten dichtgetimmerd. Zondagavond is een begin gemaakt met het opnemen van de schade.