Nieuws
865505
Nieuws

Crowdfunding: de 8 beste sites op een rij

Nederlandse bedrijven hebben dit jaar meer dan 30 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, zo blijkt uit cijfers van Douw&Koren. Voor volgend jaar verwacht het adviesbureau bijna een verdrievoudiging van 85 miljoen euro.

Simon Douw van Douw&Koren stelt dat crowdfunding, het online vergaren van kapitaal bij een grote groep kleine investeerders, tot nu toe elk jaar minstens tweemaal zoveel geld opbrengt als het jaar ervoor. Ook dit jaar is de groei duidelijk zichtbaar: werd er in de eerste helft van 2013 zo’n 13 miljoen euro opgehaald, in de tweede helft van dit jaar overschrijdt het bedrag de 27 miljoen euro.

Voor 2014 voorspelt Douw&Koren dat crowdfunding in Nederland 85 miljoen euro op gaat leveren. Dat zou bijna een verdrievoudiging ten opzichte van 2013 zijn. Mijn Bedrijf legt daarom acht sites voor waar je door middel van crowdfunding kapitaal op kan halen.

Leapfunder

Leapfunder richt zich op investeerders en ondernemers in de startupscene. Sinds oktober kan een oprichter van een technologiebedrijf op Leapfunder geld ophalen voor de eerste groeifase van zijn bedrijf. Van de investeerders wordt verwacht dat ze niet een paar honderd, maar een paar duizend euro in het bedrijf steken. Dat verklaart waarom op Leapfunder binnen een relatieve korte tijd bedragen boven de 100.000 euro weet bijeen te brengen: zo haalde startup Buzzoek in vier weken onlangs een bedrag van 112.000 euro op. Voor een bijdrage ontvangen investeerders een zogenoemde convertible note: dat is een obligatielening die om wordt gezet in een aandeel, zodra duidelijk is hoeveel de startup waard is.

Share2Start

Platform Share2Start is specifiek bedoeld voor het crowdfunden van duurzame producten en projecten. Via twee financiële constructies is er geld op te halen: via een donatie of via een lening. Het instapbedrag is relatief laag: investeerders kunnen al vanaf 25 euro meedoen. De site rekent standaard een succesfee van 5 procent over een lening. Bij donaties en voorverkoop van producten bedraagt deze fee 3 procent.

Seeds

Seeds is de crowdfundingsite van ABN Amro, de enige Nederlandse bank die vooralsnog crowdfunding heeft omarmd. Tot voor kort was niet zeker of Seeds een toekomst zou hebben onder ABN Amro, daar de bank in 2012 de site als pilot startte. Sinds eind november maakt het echter officieel deel uit van het portfolio. Via Seeds.nl kunnen particulieren vanaf een inleg van 10 euro investeren in ondernemingen die hen aanspreken. Daarvoor krijgen investeerders geen aandeel. Evenmin is het gegarandeerd dat een crowdfunder een andere wederdienst voor zijn investering ontvangt. Als een ondernemer een ophaalronde succesvol afsluit op Seeds, dan moet hij een bedrag van 2500 euro aan ABN Amro overmaken.

Crowdaboutnow

Net als met Leapfunder is het ook op Crowdaboutnow mogelijk voor ondernemers via een obligatielening financiering op te halen. Het platform bestaat alleen al drie jaar langer. In die tijd hebben meer dan 20 ondernemers geld opgehaald. Een van de succesvolste acties vond dit jaar plaats: de coöperatieve zorgverzekeraar Anno12 haalde in april liefst 600.000 euro op dankzij een aantal honderd investeerders. De instapdrempel ligt met 10 euro veel lager dan Leapfunder. Een ondernemer draagt één procent af van het totaalbedrag af om zijn aanvraag te plaatsen. En bij succesvol financieren rekent het platform jaarlijks twee procent van de lening, afhankelijk van de looptijd.

SellanApp

SellanApp is specifiek bedoeld voor mensen die financiering voor de realisatie van een mobiele applicatie willen ophalen. Dat kan om een bedrijf gaan, maar ook om een persoon die denkt een goed idee te hebben. Om het plan zo goed mogelijk te presenteren aan potentiële investeerders, biedt het bedrijf een applicatie waarmee te schetsen is hoe de app er precies moet uit komen te zien. Als er genoeg geld opgehaald wordt, brengt SellanApp je in contact met een ontwikkelaar. In ruil voor die diensten ontvangen SellanApp en de investeerders een deel van de inkomsten van de app. “En een deel van het opgehaalde kapitaal komt ook aan ons toe”, zegt oprichter Milan van den Bovenkamp.

Symbid

De makers van Symbid, Korstiaan Zandvliet en Robin Slakhorst, vinden zelf eigenlijk niet dat hun site een crowdfundingplatform is. Eerder vergeleken ze crowdfunding met een vorm van donatie. Zo benadrukken de oud-Erasmus Universiteit-studenten dat investeerders ook een belang krijgen, als ze een bedrag storten. Maar daarmee zijn ze niet uniek: ook bij sites als Leapfunder en Share2Start kan de investeerder aandeelhouder worden. Ze moeten wel een minimumbedrag van 20 euro inleggen. Ondernemers die hun bedrijf presenteren halen minimaal 20.000 euro en maximaal 2,5 miljoen euro op. Dat maximum is nog niet bereikt: vooralsnog is in anderhalf jaar tijd meer dan 1 miljoen euro op Symbid opgehaald. Een van de successen is een ophaalactie van ratingbureau Truqu, dat 50.000 euro in 2,5 weken ophaalde.

OneplanetCrowd

Evenals Share2Start richt OneplanetCrowd, opgericht door investeringsfonds Start Green Venture Capital, zich op duurzame ondernemers. De prestaties van OneplanetCrowd zijn echter vooralsnog het beste: na een jaar is al een miljoen euro via het platform opgehaald. Een van de succesvolste ophaalacties kwam op het conto van Waka Waka: deze fabrikant van solar lampen haalde in één dag liefst 25.000 euro op. Zicht op een belang in het bedrijf is er niet: investeerders krijgen voor een bedrag van minimaal ‘enkele tientjes’ een beloning in natura, zoals kortingen of een product van het betrokken bedrijf. Mocht een ophaalactie succesvol worden afgerond, dan is er kans op een vervolgfinanciering van Start Green.

WeKomenerWel

Bij het platform WeKomenerWel moeten investeerders minimaal 250 euro inleggen om bij te dragen aan de financiering van een onderneming. Het platform is in 2010 opgericht door Willem des Tombe (ex-ABN Amro) en Mark Hillen (oud-managing partner Accenture) en heeft inmiddels een aantal handenvol startups geholpen aan financiering. Daar zitten voornamelijk bedrijven bij die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zoals bijvoorbeeld fairtrade modemerk Kiss & Tell, dat in een jaar tijd 25.000 euro ophaalde. De kosten voor het gebruik van WeKomenErWel worden per onderneming geoffreerd en hangen af van de complexiteit.