86551
Buitenland

Sgt. Pepper viert zijn vijftigste verjaardag

LIVERPOOL - Zo'n beetje iedereen komt op de vijftigste verjaardag van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, behalve de twee nog levende Beatles. Zowel Paul McCartney als Ringo Starr geeft zijn zegen aan de festiviteiten in Liverpool, maar komt niet.

De geboorte van de lp op 1 juni 1967 betekende een doorbraak in de muziekwereld. De dertien nummers zijn al meerdere keren tot het invloedrijkste album aller tijden uitgeroepen. The Beatles introduceerden op de lp een verscheidenheid aan muziekstijlen, instrumenten en opnametechnieken. Dat werd verpakt in een zeer opvallende hoes. De lp wordt beschouwd als een baanbrekend conceptalbum, waarbij alle nummers om hetzelfde thema draaien.

Bijna alleen maar hits

McCartney schreef met John Lennon op één na alle nummers, die in de befaamde Abbey Road Studios in Londen werden opgenomen. George Harrison schreef het openingsnummer van kant twee, Within You Without You. Bijna elk nummer werd een hit. De achtste studio-lp van The Beatles ging miljoenen keren over de toonbank en won vele prijzen.

In Liverpool, de thuisstad van The Beatles, wordt Sgt. Pepper's eind mei, begin juni met een speciaal festival drie weken lang geëerd. Overal in de stad zijn er festiviteiten.