Nieuws/Buitenland
865557
Buitenland

Europees geduld is op!

Slikken of stikken voor Grieken

De Grieken worden steeds meer in de hoek gedreven. Zowel Duitsland als de ECB liet gisteren weten dat het geduld op is en dat Griekenland moet kiezen: of de bestaande afspraken nakomen of terugkeren naar de drachme. In dat geval gaat de geldkraan eind deze maand dicht.

„De banken hebben al honderd miljard euro afgeschreven op hun Griekse schulden, dat is genoeg geweest, ik zie geen nieuwe ronde van schuldafschrijving”, aldus bondskanselier Angela Merkel zaterdag in Die Welt in een reactie op de ’cold shoulder’ die Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem afgelopen vrijdag in Athene kreeg. De nieuwe Griekse regering wil nog eens 120 miljard van de totale 320 miljard euro schuld schrappen.

Het Finse bestuurslid van de Europese Centrale Bank, Erkki Liikanen, had een scherpe boodschap voor Griekenland. Nu houdt de ECB de Griekse banken nog overeind met miljardenkredieten, maar zonder nieuwe overeenkomst met de internationale geldschieters zal de ECB geen Griekse staatsobligaties meer als onderpand accepteren.

Dat betekent in feite dat de Griekse banken geen geld meer kunnen lenen in Frankfurt en over de kop gaan. Nu al halen Grieken miljarden euro’s van de bank omdat ze weinig fiducie hebben in de drachme, die snel de waarde van wc-papier zal bereiken.

Lees ook 'Bodem Griekse schatkist in zicht'.