Nieuws/Buitenland
865884486
Buitenland

Huizen op eiland in Tonga volledig verwoest: meerdere doden gemeld na onderzeese vulkaanuitbarsting

WELLINGTON - Op meerdere eilanden in Tonga is de schade na de vulkaanuitbarsting van afgelopen weekend enorm. Op het eiland Mango zijn volgens de regering alle huizen verwoest, op Fonoifua staan er nog twee overeind en ook op Nomuka is de schade aanzienlijk. De eilanden Atata, Mango en Fonoifua worden volledig ontruimd, meldt de regering van Tonga.

Het is voor het eerst sinds de uitbarsting dat de regering van de eilandenstaat van zich laat horen. De communicatievoorziening is nog niet goed, doordat een onderzeese kabel flink is beschadigd door de uitbarsting. Het repareren kan weken duren.

Het dodental na de natuurramp staat momenteel op vijf. Drie mensen kwamen om door de vulkaanuitbarsting en twee door de daaropvolgende tsunami. Het dodental kan nog oplopen.

De watervoorziening op meerdere eilanden is ernstig in gevaar gebracht, doordat overal as is neergedaald na de acht minuten durende uitbarsting. Veel drinkwater is besmet geraakt en niet meer veilig voor consumptie.

„Onder de doden op Tonga is een persoon met de Britse nationaliteit”, verklaarde het Nieuw-Zeelandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel.

De broer van de 50-jarige vrouw uit Groot-Brittannië bevestigde maandag al het overlijden van zijn zus in de Britse media. Ze zou om het leven zijn gekomen toen ze probeerde haar honden te redden van de tsunami die op de vulkaanuitbarsting volgde. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

Australië en Nieuw-Zeeland hebben maandag alvast verkenningsvliegtuigen naar de eilandstaat gestuurd, om de schade te bekijken. De eruptie van de vulkaan zaterdag was zo groot dat die overal op aarde meetbaar was door verschil in luchtdruk. In Peru, 10.000 kilometer van Tonga, kwamen nog zeker twee mensen om het leven. De vrouwen verdronken vanwege abnormaal hoge golven door de tsunami na de uitbarsting. Ook is voor de Peruaanse kust een olievlek ontstaan. Door de golven begon een schip te schommelen en olie te lekken, waardoor langs de kust zich een vlek van ruim 2 kilometer vormde.