Nieuws
866034
Nieuws

'Snel deal Griekenland en geldschieters'

De kersverse Griekse premier Tsipras heeft zaterdag geprobeerd de relatie te lijmen met de internationale geldschieters van het land. Griekenland zal zijn schulden aan de ECB en het IMF betalen en binnen korte tijd een deal sluiten met de eurolanden over het hulpprogramma aan Griekenland.

Dat meldt Bloomberg zaterdag. "Het is mijn plicht om tegemoet te komen aan het mandaat van de Griekse bevolking om de bezuinigingsmaatregelen te stoppen en terug te keren naar een groeiagenda", citeert het persbureau uit een email-statement van Tsipras.

"Maar dat wil geenszins zeggen dat we onze obligatieverplichtingen naar het ECB en het IMF niet nakomen."

Andere toon

Een dag eerder bekoelde de relatie tussen Griekenland en zijn internationale geldschieters nog ernstig. Toen liet de Griekse regering nog weten dat zij niks meer te maken wilde hebben met de trojka (ECB, IMF en Europese Commissie) en ook geen verlenging wilde van het huidige hulpprogramma. Tsipras slaat nu dus duidelijk een andere toon aan.

Volgens Reuters heeft de Griek ook ECB-president Draghi gebeld om hem te overtuigen van zijn goede bedoelingen.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem 'verwelkomt' het statement van Tsipras, liet hij aan Bloomberg weten. "Ik heb gisteren constructieve gesprekken gevoerd met de nieuwe Griekse regering. Het is nu aan de Griekse regering om te besluiten welke vervolgstappen zij nemen."

Geldkraan dicht

Griekenland zit wel op hete kolen, want het huidige hulpprogramma loopt in februari af. Daarna moet het land weer de kapitaalmarkt op voor leningen, en dat is feitelijk geen oplossing gezien de hoge rente die het land dan zou moeten betalen.

Lees ook: Hoe ziet een 'Grexit'-scenario eruit?

De Finse ECB-bestuurder Liikanen benadrukte zaterdag nog eens dat de geldkraan dichtgaat als er voor februari geen overeenstemming is met Griekenland.

Ademruimte

Premier Tsipras vraagt de eurolanden om een alternatief pakket, waarbij het land ruimte krijgt om de overheidsuitgaven en de lonen op te schroeven, aldus Bloomberg.

"We hebben ademruimte nodig om ons eigen herstelprogramma voor de middellange termijn op te stellen", aldus de Griek. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat we er op korte termijn in zullen slagen om een voor beide partijen voordelige overeenkomst te sluiten. Zowel voor Griekenland als voor Europa als geheel."

Wat die ademruimte betreft opperde de Griekse minister van Economische Zaken dat de terugbetaling gelinkt zou moeten worden aan de economische groei van het land. "Als de groei hoger is, betalen we meer, als de groei lager is, betalen we minder", zei minister Stathakis in een interview met het Duitse blad Der Spiegel.

'Schaamteloos'

De Griekse minister van financiën zal morgen overleggen met zijn Franse ambtgenoot. Aan het eind van de middag zullen beide heren met een statement komen. Griekenland heeft inmiddels zakenbank Lazard ingehuurd voor advies over 'schuld en belastingmanagement'.

Het optreden van gisteren kwam Tsipras zaterdag op kritiek te staan in Europa. Zo verwijt de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger de nieuwe Griekse regering dat zij "brutaal en schaamteloos" tekeer gaat.

De Duitse kanselier Merkel liet weten dat een verdere afschrijving op Griekse schuld wat haar betreft onbespreekbaar is.