Nieuws/Binnenland
866280
Binnenland

Anti-Zwarte Piet activist bewondert dictator

Anti-Zwarte Piet activist Quinsy Gario heeft bewondering voor de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe. Dat zei Gario op zijn Twitter-account.

Gario schrijft: ,,De eer voor de strijd van Robert Mugabe tegen dekolonisatie en apartheid zou datgene wat hij sindsdien heeft gedaan, moeten overschaduwen."

Gario heeft een moeizame relatie met Twitter. Vlak na de ramp met vlucht MH17 bijvoorbeeld oogste een tweet van hem veel kritiek. Gario stelde toen dat premier Mark Rutte 'witte slachtoffers' van de rampvlucht belangrijker zou vinden dan 'bruine'.

Hitler

Mugabe was een van de leiders in de strijd tegen apartheid in Rhodesië, zoals Zimbabwe tot de onafhankelijkheid in 1980 heette. Sinds die onafhankelijkheid heeft hij het land met harde hand geregeerd, eerst als premier en sinds 1988 als president. Daarbij heeft hij veel kritiek gekregen. Zo zou hij racistisch ten opzichte van Zimbabwaanse blanken zijn en omschreef hij homo's en lesbiënnes als "erger dan honden en varkens".

De Zimbabwaanse dictator is door Groot-Brittannië vergeleken met Adolf Hitler. In reactie daarop zei Mugabe: ,,Deze Hitler heeft maar één doel: gerechtigheid voor zijn volk, soevereiniteit voor zijn burgers, erkenning van de onafhankelijkheid van zijn volk en hun recht op de grondstoffen [in hun land]. Als dat is wie Hitler is, dan ben ik een tienvoudige Hitler."