Nieuws/Buitenland
86653
Buitenland

Stemming over gezondheidszorg VS uitgesteld

WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt donderdagavond niet over wetgeving die de Obamacare, de verzekering voor gezondheidskosten, moet ontmantelen en vervangen. Meerdere bronnen in Washington zeggen dat de stemming naar maandag is verschoven.

Een woordvoerder van het Witte Huis hield het er echter op dat de stemming nu vrijdagochtend (lokale tijd) zal plaatsvinden. Algemeen wordt aangenomen dat het Republikeinse wetsontwerp voor een zorgverzekering op dit moment op te weinig stemmen kan rekenen. Dat zou een gevoelige politieke nederlaag voor president Trump zijn. Trump weigerde na afloop van een onderhoud met Republikeinse afgevaardigden in het Huis commentaar op de situatie te geven.

Het vervangen van Obamacare door het eigen wetsontwerp American Healthcare Act was namelijk een van de speerpunten van Donald Trump in de aanloop naar zijn verkiezing tot president. Om te worden aangenomen, heeft het wetsontwerp voor de zorgwet 215 stemmen nodig. De Republikeinen kunnen weliswaar bogen op een flinke meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar binnen de eigen gelederen zijn er nog te veel tegenstemmers.