Nieuws/Binnenland
866551
Binnenland

'Beveiliging was niet adequaat'

„Het politieoptreden was adequaat, maar de beveiliging niet, anders had dit niet kunnen gebeuren”. Dat zei burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum op een persconferentie over de gebeurtenissen bij de NOS op het Mediapark.

Eerder op de avond zei adjunct-hoofdredacteur van het NOS Journaal, Giselle van Cann, dat de man die zendtijd eiste bij de NOS, het pand was binnengekomen door een beveiliger te bedreigen met een vuurwapen.

„Sinds Parijs zijn we extra voorbereid op incidenten. Dat is te zien aan de snelheid waarmee de politie ter plaatse was.” Broertjes doelde daarmee op de aanslag bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. „Het is wennen dat sinds Parijs de pers nu zelf in de belangstelling staat”, aldus Broertjes. „Datgene wat er had kunnen gebeuren, een gijzeling, is niet gebeurd. Die zegeningen tellen we. (..) Het is van groot belang dat journalisten in rust en veiligheid hun werk kunnen doen.”

Broertjes zegt dat er nu goed moet worden geanalyseerd hoe dit heeft kunnen gebeuren. „We moeten in vrijheid als journalisten ons werk kunnen doen, maar Hilversum kan geen bunker worden”, stelt de burgemeester.

De beveiliging van Hilversum en de media in de gemeente zal de komende tijd opnieuw onderwerp van gesprek zijn. Broertjes: „Ik kan niet vooruitlopen op wat er moet gebeuren. We gaan in gesprek met de directie van NOS en NPO over adequate beveiliging, zodat dit niet meer kan gebeuren. Blijkbaar is het niet veilig genoeg.”

Sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo was er al extra surveillance rondom het Mediapark. „We hebben een mediateam binnen de politie, dat om die reden is opgericht.”

Op de persconferentie kon nog niets worden gezegd over het wapen. „Het is in beslag genomen en wordt onderzocht. We kunnen nog geen uitsluitsel geven over de aard van het wapen”, vertelde hoofdofficier van justitie Johan Bac. Ook over de verdachte kon Bac niets kwijt.