Nieuws/Binnenland
866586
Binnenland

Actie poetshulpen op gemeentehuis Oss

Ongeveer tweehonderd ontslagen poetshulpen Brabantse hebben zich donderdag aan het eind van de middag verzameld in het gemeentehuis van Oss. De voormalig werknemers van de failliet verklaarde Brabantse zorgaanbieder Pantein-Vivent zijn boos omdat ze in onzekerheid verkeren over hun toekomst.

Pantein-Vivent met 1800 werknemers en 6100 klanten ging twee weken geleden failliet. Het bedrijf zegt dat het salaris van de huishoudhulpen door bezuinigingen hoger is dan de vergoeding door gemeenten.

Gemeenten hebben gezegd dat de poetshulpen een contract kunnen krijgen bij andere zorgaanbieders en dat ze hun eigen klanten houden. Veel poetshulpen moeten waarschijnlijk wel salaris inleveren. Overleg tussen de vakbonden, gemeenten en zorgaanbieders over behoud van dezelfde arbeidsvoorwaarden leverde donderdagmiddag niks op.

Op een actiebijeenkomst georganiseerd door vakbond FNV werd donderdag duidelijk dat veel poetshulpen nog geen nieuwe aanbieding hebben of onder druk worden gezet om een slechtere aanbieding te tekenen. Kwetsbare ouderen dreigen vanaf volgende week hun hulp te verliezen of krijgen een ander gezicht in huis, zeggen ze. „Het is nog onbeschofter dan we dachten”, reageerde vicevoorzitter Ruud Kuin van de FNV.

Wethouder René Peters moest de huishoudhulpen vertellen dat hij niet meer geld krijgt uit Den Haag.

De vakbond adviseert de poetshulpen om hun nieuwe contract niet of onder protest te tekenen en dreigt vanaf volgende week met stakingen.