Nieuws/Binnenland
866587
Binnenland

VVD wil niks weten van parkeertariefplan PvdA

De VVD ziet helemaal niets in het initiatiefwetsvoorstel van coalitiegenoot PvdA dat gemeenten en bedrijven dwingt om betaald parkeren per minuut te berekenen. „Het parkeerbeleid hoort thuis bij de gemeenteraad”, oordeelde de liberaal Bart de Liefde donderdag tijdens een eerste behandeling van het voorstel.

Volgens de VVD'er speelt het probleem maar bij 60.000 van de 1,3 miljoen parkeerplaatsen in ons land. „Het middel is veel erger dan de kwaal”, meent hij. Verder verwacht hij dat door het voornemen van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken de parkeertarieven verder zullen stijgen. En de hoogte van de tarieven is al de grootste ergernis van de automobilist, aldus De Liefde.

Er lijkt geen meerderheid voor de initiatiefwet. Ook onder meer D66, CDA en ChristenUnie lieten blijken er weinig voor te voelen. „De wet is overbodig”, stelde CDA'er Martijn van Helvert.

Volgens de PvdA betalen automobilisten vaak voor parkeertijd die ze uiteindelijk niet gebruiken. Gemeenten zouden hierdoor jaarlijks 35 miljoen euro verdienen. „Ik kom puur op voor de consumentenbelangen”, zei Kuiken vooraf aan het debat. Ze zei optimistisch te zijn dat haar wet het gaat halen.