Nieuws/Binnenland
866594
Binnenland

Verkeersinfarct Arnhem door winterse buien

Rondom Arnhem staat het verkeer donderdagavond al uren muurvast als gevolg van winterse buien. Op de A12 vanaf de Duitse grens naar Arnhem stond op enig moment 16 kilometer file. Rond 18.30 uur was de vertraging ongeveer twee uur, meldt de ANWB.

„De wegen zijn er wit door een mengeling van sneeuw en hagel.” Op de A12 bij Westervoort zijn twee van de vijf rijstroken afgesloten. „Je kunt hier spreken van een verkeersinfarct.” Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) zijn de rijbanen afgesloten om ruimte te maken voor strooiploegen. „Maar omdat de strooiwagens zelf ook in de file staan gaat het vrijmaken van de weg nog wel even duren”, aldus een woordvoerder. Door de file op de A12 staat het ook op de A325 vast.

Zeer druk was het donderdagavond ook nog op de snelwegen van Utrecht naar Brabant. Op de A2 van Utrecht naar Breda stond rond 18.30 uur in totaal nog ongeveer 20 kilometer file, en was de vertraging ongeveer een uur. Richting Den Bosch was de extra reistijd ongeveer een half uur.

Op het hoogtepunt, om 17.30 uur, stond 375 kilometer file op de Nederlandse snelwegen. Daarmee is het een van de drukste dagen van het nog prille jaar.

Volgens de VID staan de langste files rondom een lijn van de zwaarste hagelbuien die ruwweg de route van de snelweg A15 van zuidwest- naar oost-Nederland volgt. De VID verwacht dat de avondspits nog lang aanhoudt.