Nieuws/Buitenland
866595
Buitenland

EU verlengt sancties met halfjaar

De Europese Unie verlengt de sancties tegen Rusland die in maart zouden aflopen, met een halfjaar. Ook wordt de zwarte lijst uitgebreid van Russen en Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in het oosten van Oekraïne. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken donderdag in Brussel besloten, zo liet minister Bert Koenders na afloop van het spoedoverleg weten.

De bewindsman sprak over een fors signaal richting Rusland. Hij kon nog niet zeggen welke nieuwe namen aan de zwarte lijst worden toegevoegd. De personen en instellingen op de lijst kunnen niet meer bij hun tegoeden in de Europese Unie. Ook zijn de betrokkenen niet meer welkom in de EU. Het is de bedoeling dat met een combinatie van druk en dialoog „deze ernstige situatie” niet verder verslechtert, aldus Koenders.

De EU-lidstaten willen zo snel mogelijk een einde aan het geweld in Oost-Oekraïne. Zij vinden dat Moskou de rebellen niet meer moet ondersteunen, maar zijn invloed juist moet aanwenden om de vrede te herstellen.

Volgens minister Koenders is er „constructief” met de Griekse collega onderhandeld over de nieuwe stappen van de EU. De kersverse Griekse regering leek voor de vergadering afstand te nemen van een verdere aanscherping van de sancties. De Griekse minister Nikos Kotzias zei dat hij wil voorkomen dat er een kloof ontstaat tussen de EU en Rusland. Ook zouden de strafmaatregelen contraproductief zijn.

De ministers van Buitenlandse Zaken hielden de extra vergadering wegens het bloedbad in de Oekraïense havenstad Marioepol afgelopen zaterdag. Daar vielen tientallen doden bij een aanval die wordt toegeschreven aan de pro-Russische rebellen.