Nieuws/Buitenland
866598
Buitenland

Inval bij Duits onderzoeksinstituut

De politie in het Duitse Tübingen heeft de vestiging van het gerenommeerde Max Planck Instituut in die stad doorzocht, omdat er verdenkingen zijn van dierenmishandeling. Volgens Duitse media gebeurde dat naar aanleiding van kritiek van dierenorganisaties dat apen in het instituut zouden lijden onder experimenten.

De politie viel met zeker tien medewerkers en een aanklager van justitie het instituut binnen. Daar werden papieren en video's in beslag genomen. Een woordvoerster van het instituut toonde zich verbaasd. Als ze hadden gebeld, hadden ze alles zo gekregen, verklaarde ze. „We hebben niets te verbergen“

Het instituut kwam in september in opspraak toen in het geheim gemaakte opnamen van gewonde apen die wanhopig probeerden een implantaat uit hun kop te trekken, op televisie werden uitgezonden. Justitie besloot een onderzoek te beginnen. De doorzoeking dinsdag was daar een onderdeel van.

In het Max Planck Instituut in Tübingen wordt onder meer onderzoek gedaan naar biologische sturingssystemen (cybernetica).