Nieuws/Buitenland
866605
Buitenland

Ambtenaar trotseert koninklijke familie Qatar

De expansiedrift in Londen van de koninklijke familie van Qatar is tot staan gebracht door een eenvoudige ambtenaar van de wijk Westminster City. De superrijke oliemagnaten wilden in het chique Regent's Park twee toch al enorme landhuizen met elkaar verbinden tot een weelderig paleis met onder meer zeventien slaapkamers, veertien grote zitkamers, vier dinerruimtes en een zwembad.

Het gebouw zou een slordige 200 miljoen pond (bijna 270 miljoen euro) waard worden, maar ambtenaar Matthew Rees stak daar een stokje voor. In een droog briefje aan de familie liet hij weten dat door het samenvoegen van de twee panden, een „woonunit” verloren zou gaan en dat dit niet past in het stadsplan van Westminster dat met een huizentekort worstelt. Via een makelaar bood de familie nog 850.000 pond die de stadsautoriteiten in de huizenbouw konden stoppen. Maar het bleef nee.

„De verhalen over megarijken die hun geld in Westminster parkeren, zijn op een punt beland dat zelfs de gemeente Westminster zich schaamt”, concludeerde een lokale politicus van Labour in The Guardian.