Nieuws/Binnenland
866607
Binnenland

NIEUWS

Reddingboot Gooimeer heeft Hightech sonar

Naast een warmtebeeldcamera op de Reddingboot Seeker van de Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer, waar vorig jaar het leven van een catamaranzeiler op het nippertje mee gered werd, is deze snelle reddingboot nu ook uitgerust met SIDE SCAN SONAR voor Search And Rescue.

Met deze zogenaamde “SideVision” apparatuur kunnen fotografisch uitziende beelden gemaakt worden van de bodem met een breedte van 50 meter en tot 60 meter diep. De Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE) kan dus nu een persoon onder water met deze hightech reddingboot supersnel opsporen . Een drenkeling op de bodem

Het komt enkele keren per jaar voor dat iemand die geen reddingsvest draagt in de Randmeren onder water verdwijnt. Vaak is bij een dergelijke melding de reddingboot Seeker als eerste ter plaatse. Er worden dan duikers opgeroepen die binnen 40 minuten ter plaatse zijn om te zoeken naar de drenkeling, maar het is lastig iemand te vinden op de bodem van een meer. Vaak wordt de drenkeling veel te laat gevonden.

Geschikte sonar moet altijd van ver worden "ingevlogen". Het duurt zo'n vier uur voor deze ter plekke is, terwijl de drenkeling, als deze binnen het "gouden" uur gevonden en naar boven gehaald wordt, nog een kans heeft op overleving.

Nu de reddingboot van HOGE uitgerust is met sonar, hoeft niet meer gewacht te worden en kunnen de redders direct aan de slag om de drenkeling ook onder water te lokaliseren, waarna de later arriverende duikers de persoonop kunnen duiken. Via wifi en een app kunnen de collega hulpverleners op hun mobiel meekijken.

Noodhulp

De reddingsdienst HOGE vraagt geen donaties of “vrijwillige” bijdragen voor haar hulp aan geredden, maar wordt belangeloos gesteund door bedrijven die maatschappelijk ondernemen belangrijk vinden. Omdat de vrijwilligers alleen bij levensbedreigende nood te hulp schieten en de vereniging niet bergt of sleept, zijn de jaarlijkse kosten laag. Deze vrijwilligers zijn gecertificeerd Diving First Responder.