Nieuws/Buitenland
866622
Buitenland

Duitse militairen gaan Koerden trainen

Duitsland stuurt honderd militairen naar Noord-Irak om Koerdische strijders te trainen voor hun strijd tegen Islamitische Staat (IS). Hoewel het uitzenden van militairen in Duitsland nog altijd als omstreden geldt, stemde een grote meerderheid van de Bondsdag donderdag in met de missie.

De regering van Angela Merkel kreeg veel steun voor het plan: 457 van de 590 parlementsleden stemden voor. Alleen die Linke stemden tegen en de meeste parlementariërs van de Groenen onthielden zich van stemming.

Daarmee gaat de Duitse deelname aan de strijd weer een stapje verder. In eerste instantie wilde Duitsland alleen 'niet-dodelijke' hulp geven, zoals kogelwerende vesten. Vorig jaar besloot de Duitse regering de Koerden ook van wapens te voorzien en nu volgen dus ook trainingseenheden. Ook de wapenleveranties gaan door. De zogeheten Peshmerga krijgen onder meer antitankwapens uit Duitsland.

Het Duitse leger blijft ook in Turkije aanwezig met Patriotraketten en 250 bijbehorende manschappen. Doel van die missie is het beschermen van Turks grondgebied tegen eventuele inkomende raketten vanuit Syrië. Nederland had de afgelopen twee jaar ook Patrioteenheden in Turkije. Hun missie liep afgelopen week af, overigens zonder één Patriot te hebben afgevuurd.